Akoestische systeemplafonds

akoestische-systeemplafondEen systeemplafond kan bijdragen aan de verbetering van de akoestiek in een ruimte.

Een goede geluidsisolatie zorgt voor meer privacy tussen verschillende ruimtes en minder geluidsoverlast. Door de juiste plafondplaten te gebruiken kan het lawaainiveau verminderen en de spraakverstaanbaarheid verbeteren.


 

Geluidsvormen

Een ruimte heeft te maken met verschillende vormen van geluid namelijk:

Direct geluid - Als we spreken over direct geluid dan hebben we het over geluid dat door bepaalde gebouwdelen heendringt. Enkele voorbeelden zijn het geluid dat door scheidingswanden gaat of vanuit het plenum door het verlaagde plafond.

Overlangsgeluid - Overlangsgeluid is het geluid dat via het verlaagde plafond van de zendruimte, door het plenum en het verlaagde plafond van ontvangstruimte gaat. De geluidsweerstand van de plafondplaten worden uitgedrukt in B waarden. Hoe hoger de DB waarde is van een plafondplaat hoe meer geluid er wordt tegen gehouden.

Contactgeluid - Contactgeluid is geluid dat de ruimte binnendringt door aanraking met de gebouwconstructie zoals voetstappen.

Omloopgeluid - Omloopgeluid dringt een ruimte binnen via vloeren of aangrenzende gangen.

Nagalmen - Nagalmen is het geluid dat in een ruimte geproduceerd wordt en vervolgens weerkaatst in plaats van geabsorbeerd. Er ontstaat dan een echo in een ruimte wat in werkruimtes en lokalen erg storend kan zijn.

akoestiek-systeemplafond
1,2, en 3 duiden op direct geluid, 4 op overlangsgeluid, 5 op contactgeluid en 6 op omloopgeluid

Geluidsabsorptie

Geluid dat in een ruimte wordt geproduceerd komen in aanraking met het materiaal. Een deel van de geluidsgolf wordt weerkaatst, een deel wordt geabsorbeerd in het materiaal en een deel gaat door het materiaal heen.

De geluidsabsorptie wordt uitgedrukt in Nagalm reductie coëfficiënt (NRC). De NRC definieert de verhouding tussen de geabsorbeerde geluid en invallend geluid. Dit wordt in cijfers uitgedrukt van 0 tot 1, waarbij 1 inhoud dat het een 100% geluidsabsorptie heeft en 0 inhoud dat het helemaal geen geluid absorbeert maar alles weerkaatst. (NRC waarde wordt ook wel alfa waarde genoemd).

geabsorbeerd-geluid

De geluidsabsorptie beïnvloed de akoestiek in een ruimte en het voorkomt echo's. Door een slechte geluidsabsorptie zorgt een ruimte ervoor dat geluidsgolven worden weerkaatst en zo een echo effect creëert. Dit kan leiden tot concentratieverlies, slechte spraakverstaanbaarheid en hoge geluidsniveaus in drukke ruimtes ( ook wel het 'cocktail party effect' genoemd).

Het is dus erg belangrijk om eerst goed te kijken naar de ruimte en welke eigenschappen u belangrijk vindt voordat u een plafondplaat kiest. Voor een deskundig advies kunt u gerust contact met ons opnemen.