Kantlatten

Kantlatten worden vaak gebruikt voor systeemplafonds. Een kantlat zorgt ervoor dat de oneffenheden van muren weggewerkt worden en om de hoeklijn strak en eenvoudig te bevestigen tegen de wanden.

 

Gebruik van kantlatten

Kantlatten zijn voorzien van tape of een verflaag en verkrijgbaar in de kleur wit en zwart.

Kantlatten worden gebruikt bij de kant afwerking van systeemplafonds. De meest toegepaste kantlat is de kantlat in de kleur zwart.

 

Zwarte kantlatten zorgen ervoor dat het systeemplafond meer opvalt en omdat het een vrij neutrale kleur is voor wanden en plafonds. Kieren en naden vallen minder op bij zwarte kantlatten omdat het zorgt voor een schaduw effect. De kantlatten dienen gemiddeld om de 50 cm bevestigd te worden aan de wand.

 

Naast gewone kantlatten zijn er ook brandwerende kantlatten, buigbare kantlatten en kantlatten met een hoek van 45 graden en 60 graden.

 

Geen kantlat

Het komt soms ook voor dat er gekozen wordt om geen kantlatten te gebruiken bij een systeemplafond. De reden hiervan is vaak vanwege de brandwerendheid.

Het voordeel van een kantlat is dat het eenvoudiger te monteren is voor de hoeklijnen. Hoeklijnen dienen om de 15 cm bevestigd te worden en dat gaat makkelijker bij een kantlat dan in een betonnen muur. Ook voorkomt het oneffenheden.

 

Afmetingen van kantlatten

Type                      Lengte           Breedte

Zwarte kantlat       3000 mm       18 x 34 mm

Witte kantlat          3000 mm       18 x 34 mm

Buigbare kantlat    2500 mm        8 x 50 mm

Kantlat 45 graden  3600 mm      18 x 34 mm

Kantlat 60 graden  3600 mm      18 x 34 mm

 

Monteren van de kantlatten

Het eerste wat u wilt doen is het plaatsen van een waterpas lijn op de muren rondom de ruimte die de hoogte van het nieuwe plafond aangeeft. Houd hierbij rekening met de voorschriften die gelden. Bovendien heeft u tenminste 10 cm ruimte nodig tussen het bouwkundig plafond en de lichtbakken. Probeer een zo groot mogelijke afstand te houden tussen het bouwkundig plafond en het systeemplafond, met een minimum van 15 cm indien er geen lichtbakken gemonteerd worden.

 

Het markeren van de hoogte is eenvoudig wanneer de vloer waterpas is. In dat geval hoeft in alleen in elke hoek van de ruimte de hoogte af te tekenen, en een lijn te spannen tussen deze punten. Op deze manier heeft u snel de juiste hoogte van het plafond en kunt u de kantlat en hoeklijn aan de muur bevestigen.

 

Het kan voorkomen dat de vloer schuin loopt. Wanneer u in dat geval de hoogte op bovenstaande manier markeert zal het plafond op dezelfde manier schuin lopen als uw vloer. Dus het is van belang dat u eerst bekijkt of uw vloer waterpas is. Wanneer uw vloer niet waterpas is, zal u de hoogte in elke hoek opnieuw moeten bepalen. Een lange 2,5 meter waterpas is hiervoor geschikt. Leg deze waterpas op de vloer en bepaal de verlaging of verhoging hiervan. Bekijk eventueel de mogelijkheid om vanaf het bouwkundig plafond de hoogte te berekenen indien deze waterpas is.

 

Een andere methode om uw 2,5 meter waterpas te gebruiken is echter het meest nauwkeurig. Teken een waterpas lijn op de muren rondom, startend vanaf 1 bepaald punt.

 

De volgende stap is het bevestigen van de kantlat en hoeklijn. Met stalen spijkers kunt u de latten bevestigen. Als u een gipswand heeft zoek dan eerst de profielen en/of balken. U kunt deze vinden door op de muur te kloppen (evt. met een hamer) en te luisteren.

 

Bevestig de kantlat en hoeklijn in de gehele omtrek van de ruimte met de boven- of onderkant gelijk aan de lijn op de muur. Gebruik hiervoor het juiste bevestigingsmateriaal, afhankelijk van de soort muur waaraan u dit bevestigd. Voor de binnenhoeken plaatst u de kantlat tegen elkaar aan en de hoeklijn over elkaar heen. Voor de buitenhoeken kunt u de kantlat en hoeklijn in verstek zagen.